Wat is brainspotting?
Brainspotting is een relatief nieuwe therapie die helpt bij het behandelen van trauma’s en blokkades. Het maakt gebruik van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over hoe ons brein werkt, trauma’s verwerkt en omgaat met stress en spanning.
Brainspotting werd in 2003, bij toeval, ontdekt door David Grand tijdens het toepassen van EMDR bij een cliënte, en is in de loop der jaren verder ontwikkeld. Grand ontdekte dat de richting die je opkijkt, bepaalt hoe je je voelt. Je kunt dit bij jezelf of bij anderen ook opmerken. Iemand die vertelt over een heftige gebeurtenis zal tijdens het vertellen vaak naar een bepaald punt kijken. Door dat te doen, worden onbewust, bepaalde gebieden in de hersenen gestimuleerd die helpen bij de verwerking van die gebeurtenis.
Hoe verloopt een brainspotting-sessie?
Tijdens een brainspotting-sessie wordt je gevraagd om je op zo’n specifiek punt in je gezichtsveld te focussen: een brainspot. De pointer (een aanwijsstok met een gekleurd puntje) helpt je om die positie vast te houden.
Terwijl je naar dit punt blijft kijken, wordt het zelfhelend vermogen van je brein en lichaam aangesproken. Je kunt dit merken op heel veel verschillende manieren: bewegingen van je lichaam, knipperen van je ogen, rillingen, gapen, tintelen, spanning, warmte of kou, emoties of beelden. Deze ervaringen kunnen heel intens zijn of nauwelijks waarneembaar zijn voor je. Je mag daarbij vertellen wat je waarneemt, maar je mag ook stil blijven. Iedere sessie is weer anders.
Door brainspotting kan trauma op een diepgaand niveau verwerkt en geheeld worden.