Ga naar hoofdinhoud

Welcome

Say hello to the toggle bar. This is an optional section you can use to display any content you'd like. Simply select a page from the theme panel and the content of the page will display here. You can even use the drag and drop builder to create this! This is a perfect place for your company mission statement, alerts, notices or anything else.

Get In Touch

Email: support@total.com
Phone: 1-800-Total-Theme
Address: Las Vegas, Nevada

Our Location

Betrayal trauma

Mijn wereld is ingestort. Alles werd ineens helemaal anders. Ik ben helemaal kapot. Ik krijg geen hap meer door mijn keel.

Het zijn uitspraken die ik regelmatig hoor van vrouwen. Het zegt iets over het moment waarop ze hoorden of ontdekten dat hun partner porno keek en/of seksverslaafd was. Voor de meeste vrouwen is dit een enorm schokkende ontdekking.

Het is alweer heel wat jaren geleden dat ik deze uitspraken zelf deed. Ook mijn wereld stond op zijn kop toen ik hoorde wat zich jarenlang in het verborgene had afgespeeld. De ontdekking van de seksverslaving greep veel dieper in dan de alcoholverslaving waarvan ik al langer op de hoogte was. Indertijd was daar nog niet zoveel aandacht en begrip voor. Alle partners van seksverslaafden kregen automatisch het stempel codependent (medeverslaafd) mee. Mijn eigen codependentie herkende ik wel van mijn omgaan met het alcoholgebruik van mijn man, maar de ingrijpende gevolgen rondom de seksverslaving waren van een andere orde. Vanaf het moment dat zijn seksverslaving bij mij bekend werd, ging ik anders kijken naar mijzelf en naar de wereld om mij heen. Het was het begin van een jarenlang groot gevoel van onveiligheid, nachtmerries, hyperalertheid en fysieke klachten. Het gevolg van codependentie? Of was er iets anders aan de hand?

Een aantal jaar geleden noemde iemand voor het eerst het woord ‘trauma’. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik daar in eerste instantie niet veel begrip voor had. Toch liet het me niet los. In de afgelopen twee jaar ben ik veel over dit onderwerp gaan lezen en er meer van gaan begrijpen. Ik weet nu dat de ontdekking van de seksverslaving van mijn man inderdaad een traumatische ervaring voor mij was die ingrijpende gevolgen voor mij heeft gehad. De hyperalertheid, de nachtmerries, het enorme gevoel van onveiligheid in mijn lichaam; het zijn allemaal reacties op dat trauma.

Betrayal trauma wordt het ook wel genoemd. Het is een term die iets aangeeft van de specifieke aard van dit trauma; beschadigd worden door degenen die het meest veilig voor je zou moeten zijn. Degene naar wie je toe zou gaan als je iets heftigs meemaakt, is ook degene die dat heftige heeft veroorzaakt. Dat is voor de meeste vrouwen enorm ingrijpend. Het kan zorgen voor beschadigd vertrouwen en een groot gevoel van onveiligheid.

In de eerste plaats word je relatie en je partner onveilig. Degene die je dacht te kennen, bleek anders dan je had gedacht. Degene die je vertrouwde, heeft tegen je gelogen, dingen verborgen of ontkent. Degene die je trouw beloofde, was je ontrouw. Je vraagt je af wat nog waar is en wat oprecht is. Of het ooit nog goed kan komen, en hoe je nou kunt weten of en wanneer hij weer eerlijk is.

Onveiligheid en wantrouwen heeft de neiging om zich uit te breiden. Niet alleen je partner is onveiliger voor je geworden, maar wellicht ook anderen. Je hebt het idee dat álle mannen niet meer te vertrouwen zijn, je vraagt je af of je je vriendinnen wel kunt vertrouwen als jij met je verhaal bij hen komt, of het voelt alsof de hele buitenwereld ineens niet meer veilig is.

En het meest ingrijpende van alles is vaak het verlies van je éigen veiligheid. Kun je nog wel op jezelf vertrouwen als je niet in de gaten had wat zich jarenlang heeft afgespeeld in je relatie? Als je dat onderbuikgevoel wel had, maar dat ook weer wegstopte toen hij met beloftes kwam of toen hij zei dat je je druk maakte om niets of dat het maar één keer was gebeurd? Als je nauwelijks meer weet wie je bent, wat je vindt en wat je voelt?

Betrayal trauma zorgt ervoor dat je veilige wereld wankelt. Je verliest alle houvast, omdat je niet meer weet wat waar en wat echt is, wie er nog betrouwbaar is en of je eigenlijk nog wel op jezelf kunt vertrouwen. Herstel van betrayal trauma gaat daarom over herstel van veiligheid en vertrouwen. Het gaat om de vraag: waar vind jij je houvast? Zoek je het vooral bij je partner en in de relatie? Bij de mensen om je heen? Bij God? Bij jezelf? Wat zijn veilige plekken in jouw leven?

Wil je daar eens over doorpraten? Neem dan contact met mij op. Of kijk eens op de website van Kostbaar Vaatwerk om in contact te komen met lotgenoten. Wil je meer weten over (herstel van) betrayal trauma? Lees dan mijn boek over dit onderwerp, neem deel aan een training of neem een kijkje op mijn website www.herstelvanbetrayaltrauma.nl.

Anita

Back To Top